Artikelen

Protestanten en Katholieken in 17e en 18e eeuw

.
User Rating:  / 5
PoorBest 

Martin Luther - Een van de voorvechters van de reformatieKort na de reformatie trouwde men 'voor den predikant'.

In het Brabant van voor de 17e eeuw was het Protestantisme de enige van overheidswege erkende religie. Dit was het gevolg van de (reeds in de middeleeuwen gestartte) reformatie. Hoewel na de reformatie vrijwel de gehele Brabantse bevolking Katholiek bleef, trouwe men hier en daar, al dan niet verplicht, voor de Gereformeerde predikant. Deze had in sommige gemeenten een deel van de overheidstaken toebedeeld gekregen, waaronder het sluiten van burgerlijke huwelijken. Hierin verving hij dus de Schepenbank.
Daarnaast sloot men als Katholiek ook het kerkelijk huwelijk in de Katholieke (schuil)kerk. Dit werd dan van overheidswege oogluikend toegestaan en meer als een prive aangelegenheid gezien. Katholieken hielden in deze eeuwen hun kerkdiensten in boeren huizen en schuren, omdat hun de kerken sinds de protestantisering van Nederland waren afgenomen.
De oude Parochie indeling bleef zelfs gehandhaafd. Nieuwe parochies werden gesticht en dit alles werd geleid door rondtrekkende geestelijken, vaak kloosterlingen.