Artikelen

Van Tichelen; Wommelgemse Burgemeester uit adelijk geslacht - Gerard van Tichelt te Tichelt

.
User Rating:  / 0
PoorBest 

In 1308 bezat een Gerard van Tichelt een feodaal goed te Tichelt. Leden van deze familie zijn vermeld in de 13e eeuw; men ontmoette ze te Rijsbergen en te Grobbendonk, vervolgens te Zandvliet en te Antwerpen, waar ze schepenzetels zouden bezetten; te Lier en te Broechem', waar ze feodale- en leengoederen in het bezit hadden. Te Bergen op Zoom was een Gerard van Tichelen in de 14e eeuw een der voornaamste inwoners van de plaats; in 1388 was hij schepen en in 1391 binnenburgemeester. De eerste Antwerpse tak stierf uit in de 16e eeuw; de tak Lier verdeelde zich in de 15e eeuw in twee lijnen: deze van Wuustwezel - Brecht en deze van Westmalle en Broechem - Oelegem.
De tak Wuustwezel was in de 16e eeuw te vinden in Loenhout en Zundert, terwijl de lijn Westmalle - Broechem zich verplaatste naar Grobbendonk, Pulle, Kontich, Schilde en Oelegem. Van deze lijn stamt de huidige Antwerpse familie van Tichelen. Het zegel van Gerard van Tichelen, «knape» in 1355, vertoonde driesterren, die in de familie erfelijk zijn gebleven.
De van Tichelen zijn steeds gekend als grootgrondbezitters in de omgeving van Antwerpen, bijzonderlijk in de Kempen. Hun wapen is van azuur met drie vijfpuntige sterren, geplaatst 2-1. De genealogie van Tichelen begint in 1200 met een Wouter van Tichelt, die rond dat tijdstip geboren werd.