Artikelen

Het familie wapen van de familie van Tiggelen

.
User Rating:  / 12
PoorBest 

De van Tiggelen's behoren tot die families waarvan men het wapen heeft kunnen achterhalen. Waarschijnlijk is dat te danken aan de adelijke tak van de familie. Op een charter van 23 maart 1355 is de zegel van Gerard van Tichelt, de schout van Santvliet, teruggevonden. Deze zegel vertoonde drie vijfpuntige sterren. Diezelfde sterren zijn teruggevonden bij de van Tichelt's, die tot de Kempische adel behoorden. In de Falconskerk te Antwerpen bevindt zich een grafzerk van jonker Gerard van Eijck en Beatrix van Tichelt. Deze grafzerk vertoont de beide familiewapens. Het wapen van van Tichelt vertoont: van azuur drie vijfpuntige sterren met als helmteken een uitkomende wezel.

 

 

Een familiewapen is het erfelijk symbool van één bepaald geslacht. Om een wapen te kunnen voeren, moet je dus tot deze familie behoren. Ook de familie Van Tiggelen heeft een familiewapen. U vindt het overal op deze website terug. De oorsprong van familiewapens ligt in de middeleeuwen, bij de wapenrusting van een edelman. Om in het krijgsbedrijf, een veldtocht of tournooi, herkend te worden brachten edelen hierop herkenningstekens aan. Deed je dit niet, dan liep je de kans om te worden aangevallen door je eigen medestrijders. De helmen die de ridders droegen maakten hen namelijk onherkenbaar. In de loop van de twaalfde en dertiende eeuw werden deze herkenningstekens erfelijk. Hieronder treft u de uitleg (ook wel heraldiek) alle onderdelen van het wapen.

b_150_0_16777215_00___images_image_onderdelen_wapen.gifEen volledig familiewapen (zie rechts) bestaat uit de volgende onderdelen:

 

  • Schild (1)
  • Helm (2)
  • Dekkleden (3)
  • Wrong (4)
  • Helmteken (5)

 

De belangrijkste 'drager' van het familiewapen was het schild van een ridder. Echter ook in de zegels die gebruikt werden om oorkonden en documenten te waarmerken, kwam het familiewapen terug. De oudste generaties “Van Tichelt” zegelden hun officiële stukken met een eigen familiewapen dat drie vijfpuntige sterren vertoonde, geplaatst 2 en 1. De grafzerk van Beatrix van Tichelt – destijds in de Falconskerk te Antwerpen gelegen – vertoonde het volgende familiewapen: een schild met drie vijfpuntige sterren, met als helmteken een uitkomende wezel.

Hoe is de familie Van Tiggelen er nu toe gekomen om juist voor dit wapen te kiezen. Met andere woorden: wat is de betekenis van het wapen? In het boek van de heer Van Schijndel wordt de betekenis van het familiewapen uitgelegd:

  • Schild met drie sterren: de heilige drie-eenheid (vroeger was de adel erg godsvruchtig);
  • Blauw schild: grote Maria-vereerders.
  • Blad-eikenblad: landadel.
  • Harnas met negen ringen: de ringen geven de hoogte van de adelstand aan (hoe meer ringen hoe hoger in de adelstand).
  • Dierenhoofd: de wezel geeft het karakter van de familie weer: bedachtzaam, slim en trouw.

Ook zijn er diverse plaatsen die deze gegevens in hun naam of wapen voeren waaronder de Belgische gemeente Wuustwezel. In België zijn nog meer plaatsen te vinden. Hieruit blijkt dat de Van Tichelt / Van Tichelen landadel vroeger een belangrijke plaats innam in de samenleving. Dit blijkt ook uit het feit dat zij belangrijke functies vervulden (bijvoorbeeld schout of schepen).

Nog enkele versies van het familiewapen

b_150_0_16777215_00___images_image_wapen2.gifb_150_0_16777215_00___images_image_wapen3.gif

Wapen met paard

b_150_0_16777215_00___images_image_wapen4.gif


Bron: "Genealogie der familie Van Tiggelen" door B.W. van Schijndel
Met dank aan Kees van Tiggelen, Bert Broeders en Adje van den Bosch - Van Tiggelen voor het materiaal dat zij hebben aangeleverd.