Artikelen

Euforie na de oorlog: van Tiggelen treed op als Hitler - Inleiding

.
User Rating:  / 2
PoorBest 

 

Inleiding

Tekening door P. Borghouts, gemaakt na de bevrijding van Wouw door de Engelse legersDe officiele bevrijding van Wouw was een feit op 28 oktober 1944. Dit is dus ruim 6 maanden voor de volledige bevrijding van Nederland. Dhr. P. Borghouts tekent dit op in een zeer sprekende afbeelding. Er staan onder andere het wapenschild van Wouw, het toenmalige gemeentehuis, de St. Lambertuskerk en een Engelse tank op vermeld. Verder staat de volgende tekst gecaligrafeerd in de afbeelding:

"In het jaar onzes Heren negentienhondervierenveertig, den achtentwintigsten October werd Wouw door de Engelse legers van het Duitse juk bevrijd"

Er zijn in het eerste jaar na de oorlog diverse uitingen van vreugde, wat natuurlijk niet vreemd was. Een van die uitingen was het spelen van een blijspel op de Markt van Wouw. Dit openluchtspel word opgevoerd tijdens het bevrijdingsfeest, op 24 Juni 1945. In het blijspel worden scenes gespeeld die gaan over de installatie van de Burgemeester en een aantal redevoeringen van Mussert en Hitler.
De eerste pagina van het script van het openluchtspel Uiteraard wordt in veel scenes de draak gestoken met de voormalige Duitse bezetter. Het blijspel wordt door G. Dekkers opgetekend in maar liefst 26 bladzijden en zo'n tien verschillende acteurs vertolken de rollen van de diverse personages:

Loco-burgemeester Chr. Gommeren
Secretaris Adr. Suijkerbuijk
Burgemeester H. Meul
Mussert Chr. v. Oers
Tante van Mussert P. Potters
Hitler J. v. Tiggelen
Goring C. v. Tiggelen
Churchil Adr. Hermans.
Radio-verslaggever G. Dekkers
   
Auteur G. Dekkers
Grimeur Jac. Mol

 

Hierin vervullen dus twee personen uit de familie van Tiggelen de rol van een Duits personage. De meest dubieuze is wellicht die van Adolf Hitler, vertolkt door Jan van Tiggelen. Deze Jan van Tiggelen is overigens de grootvader van de beheerder van deze website, maar dat terzijde.

 

!!! ADVIES VOOR DE LEZER !!!

Hoewel de inhoud van dit artikel grotendeels een kopie is van een reeds eerder gepubliceerd script, is het mogelijk dat de lezer aanstoot neemt aan de inhoud. Dit is echter geenszins de bedoeling van de originele auteur, danwel de beheerder van deze website.

Indien u liever niet geconfronteerd wordt met (delen van) historische uitspraken, direct betrekking hebbende op de tweede wereldoorlog en de bezetters van Nederland, adviseren wij u nu direct uw Internet browser te sluiten.

De beheerder van deze website, noch de originele auteur van het script kunnen verantwoordelijk gehouden worden voor persoonlijke of geestelijke schade, voortvloeiend uit het lezen van dit script.