Artikelen

Euforie na de oorlog: van Tiggelen treed op als Hitler

.
User Rating:  / 2
PoorBest 

Adolf Hitler - gespeeld door J. van Tiggelen bestijgt het podiumIedereen kent wel beelden van euforische uitingen kort na de bevrijding van Nederland na de tweede wereldoorlog. Veel van de gebeurtenissen en de bevrijding worden jaarlijks herdacht op 4 en 5 mei. Wat er echter niet meer zo fris in het geheugen ligt is de grote twee-deling die er was in Nederland rond de bevrijding. Zo werd het zuiden van Nederland (tot aan de Rijn) reeds bevrijd in het najaar van 1944, Dit succes was te danken aan de gestage opmars na D-Day, op 6 juni 1944.
Het gedeelte van Nederland boven de Rijn moet echter nog ruim een half jaar op haar bevrijding wachten. Zij hebben dan nog de verschrikkelijke 'hongerwinter' te gaan.

Maar als Nederland dan toch in zijn geheel bevrijd is, volgt op 24 juni 1945 een 'blijspel', gespeeld op het markplein van Wouw, aan de voorzijde van het gemeentehuis. In dit artikel vindt u een gedeeltelijke kopie van het script van dit blijspel, waar dhr. Jan van Tiggelen (grootvader van de beheerder van deze website, red.) de dubieuze rol van Adolf Hitler vertolkt.